Yaklaşık 30 yıldır her yıl aşure zamanı mutlaka aşure yaparım . Rahmetli çok sevgili Nermin annemden bana geçen bir alışkanlıktır. Yeni evlendiğimizde kazanlar dolusu aşureyi evde yapar ve Osman babamın işyerine gönderirdi. Nurlar içinde olsun.Ancak benim tarifim biraz klasik aşure tariflerinden farklı olur; ailedeki bireylerin istekleri doğrultusunda bazı klasik aşure malzemelerini (kuru meyveler üzüm, incir kayısı gibi) hiç kullanmam, ama bazı ekstralarım olur (damla sakızı,süt bal ,taze meyve haşlanmış kestane gibi).
Verdiğim tarif bir ölçüdür ama rahatlıkla aynı oranlarda çoğaltılabilir. Ben her yıl artırarak sonuçta 2 kg buğday ile yapar oldum hem eşimin hem de benim işyerime resimde görüldüğü gibi en az birer tencere gidiyor her sene. Hem de 20 yıldır fotoğraftaki aynı tencereyle…….
BİZE NELER GEREK?
- 3 su bardağı buğday (500gram)
- Yarım su bardağı nohut
- Yarım su bardağı fasulye
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı iç bakla
- 1 elma
- 1 armut
- 5-5 su bardağı şeker & 1 su bardağı bal
- ½ su bardağı süt
- 4-5 karanfil
- 1 mandalin 1 portakal kabuğu
- 3-4 adet damla sakızı
- Yarım kg haşlanmış kestane
Üzerini süslemek için ;
- Tarçın
- Hindistan cevizi
- Kavrulmuş badem,ceviz,fıstık,fındık, susam
- Nar
NASIL YAPIYORUZ?
- Kuru malzemeler bir gece önceden yıkanır ve ayrı ayrı ıslatılır
- Damla sakızı, buğday ve pirinç portakal ve mandalin kabuğu birlikte haşlanır,
- Haşlandıktan sonra bu karışıma ayrı tencerelerde pişirilip yumuşayan nohut, fasulye ve bakla eklenir , gerektikçe kaynar su eklenir.
- Birlikte kaynatılırken bir kasede sıcak suda bekletilmiş karanfillerin suyu eklenir.
- Elma ve armut kabuğu soyularak küp şeklinde doğranır ve eklenir.
- Süt eklenir
- Bir müddet daha kaynatıldıktan sonra bal ve şeker ilave edilir.
- 5-10 dakika daha kaynatılır.ocağın altı kapatılır.
- Biraz bekledikten sonra kaselere servis edilir kaselerin herbirine kestaneler eklenir.
- Daha sonra sırasıyla tarçın, susam , hindistan cevizi, diğer kavrulmuş malzemeler ve nar eklenir.