Pasteis De Belem ,Pastéis de Nata,
Belem Turtası bir Portekiz efsanesidir. 1837’den beri hizmet veren Belem Pastanesinde günde 20 000 adet satılmaktadır. Tarifi sır gibi saklanır , 3 kişi biliyor ve aynı uçakta birlikte yolculuk etmiyorlarmış , rivayete gore Belem’in içinde bulunan “Mosteiro dos Jeronimos’ adlı büyük manastırın rahipleri giysilerini beyazlaştırmak, şarabı berraklaştırmak için bolca yumurta akı kullanıyorlarmış. Ellerinde o kadar cok yumurta sarısı arta kalıyormuş ki bunları değerlendirmek için özellikle bol yumurta sarısıyla yapılan bir çok tatlı ve krema tarifi yaratmak zorunda kalmışlar. 19. Yüzyıl’ın başındaki devrim sırasında işsiz kalan rahiplerden biri geçimini sağlamak için yaptığı kremalı milföylü tatlısını küçük bir dükkanda satmaya başlamış ve Belem kasabası bu küçük dükkanda satılan tatlısıyla tanınır olmuş. Sonunda 1837’de ‘Pasteis de Belem’ adlı pastane açılmış, o gün bugündür de tarifi sır gibi saklanan tatlı Belem’in en önemli özelliklerinden biri olmuş…
BİZE NE GEREK?
- 10 adet milföy hamuru (baklava hamuru ile de denedim ama milför daha çok beğenildi)
Muhallebi:
- 1 su bardağı toz şeker
- ½ su bardağı su
- Limon /portakal kabuğu
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 çorba kaşığı un
- 250 ml süt
- 5 yumurta sarısı
NASIL YAPIYORUZ?
- Milför hamurları iki tane üst üste konularak merdaneyle hafif açılır
- Sigara böreği gibi içe kıvrılarak döndürülür
- Her parça üçe bölünür yağlanmış tartölet kalıplarına elle şekil vererek ve ortaları çukur bırakılarak yerleştirilir.
- Su,şeker ve tacın ve limon portakal kabuğu ateşe konur, hiç kaşık şerbet kıvamına getirilir.
- Ayrı bir tencerede un ve süt çırpıcı ile sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına getirilir
- Şerbet yavaş yavaş eklenir kıvamlaşınca altı kapatılır soğumaya bırakılır
- Soğuyunca yumurta sarıları tek tek eklenir
- Muhallebi tartöletlerin içine paylaştırılır ve 180 derecede kızarıncaya kadar pişirilir.